maandag, februari 26, 2007

1 maart: Het kunstwerk als getal

Wat krijg je als je elk kunstwerk als een getal ziet, en het brein als een informatieverwerkend systeem? Een antwoord op de vraag naar wat kunst kunst maakt. Het is de facticiteit, als u het weten wilt, entropie maal randomness definciency.

Pieter Adriaans is hoogleraar lerende systemen aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij onder andere zeezeiler en ondernemer. Filosoof, is hij ook. Belangrijk voor wat volgt is dat hij bovendien musicus is en beeldend kunstenaar. Kort geleden hield hij een lezing in Paradiso, met als titel: Het Kunstwerk als Getal. Kunst is informatie, het brein een soort computer, en als je er zo over denkt kun je van alles leren over wanneer kunst interessant is, hoe cliché's ontstaan en hoe de kunst nieuwe richtingen vindt.

Slides bij 'Het Kunstwerk als Getal'.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

Download 22-2

do. 22-02: Yahoo Pipes

dinsdag, februari 20, 2007

22 februari: Yahoo Pipes, bouw je eigen zoekmachine

Kort geleden introduceerde Yahoo een opzienbarend nieuwtje: Yahoo Pipes. Dat is een dienst op het web waarmee internetters de ene website kunnen 'kruisen' met de andere. Bijvoorbeeld alle tekst uit een editie van de New York Times opgeven als zoekwoord bij de fotosite Flickr. Je kunt zien als een vorm van filteren, en dat kan met Pipes ook op een rechtstreekse manier. Bijvoorbeeld alle mp3's opvragen van een bepaalde band waarnaar wordt verwezen op del.icio.us (levert bij the Beatles leuke apocriefe liedjes op). Of alle piano's die op eBay worden aangeboden in een bepaald prijsbereik.

Pipes is heel bijzonder, al was het maar omdat iedereen ze zelf kan maken, omdat gemaakte pipes automatisch beschikbaar komen voor anderen, en omdat anderen vervolgens weer vrij zijn gevonden pipes te wijzigen, en zo weer nieuwe pipes te creëren.

Wordt dit iets groots? Hoe kan Yahoo er geld mee verdienen? Pipes is niet los te zien van de strijd om de hegemonie tussen de zoekmachines op internet, dus zijn er al 'tegenzetten' van Google en/of Microsoft? Hoe zit het met het auteursrecht op de via een pipe aangeboden informatie, en hoe zit het trouwens met het auteursrecht op de pipes zelf? Vragen die dEE zal voorleggen aan internetondernemer Boris Veldhuijzen van Zanten en (onder voorbehoud) aan Google-kenner Henk van Ess. Ook zal dEE de heren vragen aan wat voor pipes ze zelf behoefte zouden hebben.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, februari 16, 2007

Download 15-2

do. 15-02: Enum (en Commodore)

dinsdag, februari 13, 2007

15 februari: Wie gaat er over Enum?

Enum ('Electronic Number Mapping') is een initiatief dat alweer een paar jaar oud is, om telefoonnummers en internetadressen te koppelen. Zo kun je iemand mailen als je niet zijn mailadres weet maar wel het telefoonnummer. Of je kunt zelf instellen via welk kanaal je bereikbaar wilt zijn: e-mail als sms ontvangen, of juist alle voice mail als audiofiles in je e-mail.

De overheid is nu van plan de realisatie van Enum, net als de distributie van webdomeinen (als bnr.nl) in handen te geven van de Stichting Internet Domeinregistratie. Prof. Nico van Eijk van het Instituut voor Informaticarecht IVIR van de UvA vindt dat onjuist en zelfs 'stuitend' (column in Netkwesties). Hij vindt dat het raamwerk van Enum net als dat van de telefonie in de Telecomwet geformuleerd zou moeten zijn, met dezelfde waarborgen omgeven en door de Opta gereguleerd. De overheid moet zijn verantwoordelijkheid niet uit handen geven, temeer omdat die daarna moeilijk meer is terug te krijgen.

Is Enum belangrijk en zo ja waarom? Wat pleit er voor, wat tegen een rol voor de SIDN? Is die rol nu onvermijdelijk? Kan en moet dit eigenlijk wel op nationaal niveau worden geregeld? Gaat Enum er komen en wanneer? Deze en dergelijke vragen zullen worden gesteld door Herbert Blankesteijn aan Prof. van Eijk en aan Roelof Meijer van SIDN.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, februari 09, 2007

Download 8-2

do. 08-02: Van pc naar Mac (en terug)

Sjoera Nas moest helaas verstek laten gaan in verband met het weeralarm.

maandag, februari 05, 2007

8 februari: Bekeerd tot de Mac

Bij De Electronische Eeuw merken we dat veel mensen die op een of andere manier in de ict werkzaam zijn, de laatste tijd kiezen voor de Mac, dus voor Apple. Dat zijn in veel gevallen de mensen die zo'n 15 jaar geleden kozen voor Windows 3.0, in verband met de voordelen van standaardisatie.

Het is een onwetenschappelijke, niet representatieve waarneming van dEE, die echter bij rondvragen breed wordt bevestigd. Men stapt over. Maar een enkeling stapt ook weer terug. Wat beweegt mensen om de ingrijpende stap te zetten? Hoe moeilijk is de overgangsfase, en hoe bevalt het op termijn? En wat zijn de redenen op op de schreden terug te keren? zijn er nog belangrijke verschillen, hoe zit het met de beschikbaarheid van software en met fysieke uitbreidingsmogelijkheden? En oeps, stapt er ook nog wel eens iemand naar Linux (of terug)?

dEE bespreekt dit (onder voorbehoud) met Sjoera Nas, bekend van Bits of Freedom en Xs4all, nu werkzaam bij het College Bescherming Persoonsgegevens (overstapper naar Mac), en met ict-journalist Brenno de Winter (terugstapper van Mac naar Windows/Linux). Derde gast is Xander Kranenburg, directeur van evenementenbureau LiveSolutions.


Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, februari 02, 2007

Download 1-2

do. 01-02: Vista, haasten of wachten