dinsdag, februari 13, 2007

15 februari: Wie gaat er over Enum?

Enum ('Electronic Number Mapping') is een initiatief dat alweer een paar jaar oud is, om telefoonnummers en internetadressen te koppelen. Zo kun je iemand mailen als je niet zijn mailadres weet maar wel het telefoonnummer. Of je kunt zelf instellen via welk kanaal je bereikbaar wilt zijn: e-mail als sms ontvangen, of juist alle voice mail als audiofiles in je e-mail.

De overheid is nu van plan de realisatie van Enum, net als de distributie van webdomeinen (als bnr.nl) in handen te geven van de Stichting Internet Domeinregistratie. Prof. Nico van Eijk van het Instituut voor Informaticarecht IVIR van de UvA vindt dat onjuist en zelfs 'stuitend' (column in Netkwesties). Hij vindt dat het raamwerk van Enum net als dat van de telefonie in de Telecomwet geformuleerd zou moeten zijn, met dezelfde waarborgen omgeven en door de Opta gereguleerd. De overheid moet zijn verantwoordelijkheid niet uit handen geven, temeer omdat die daarna moeilijk meer is terug te krijgen.

Is Enum belangrijk en zo ja waarom? Wat pleit er voor, wat tegen een rol voor de SIDN? Is die rol nu onvermijdelijk? Kan en moet dit eigenlijk wel op nationaal niveau worden geregeld? Gaat Enum er komen en wanneer? Deze en dergelijke vragen zullen worden gesteld door Herbert Blankesteijn aan Prof. van Eijk en aan Roelof Meijer van SIDN.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast