maandag, oktober 27, 2008

VS gaan naar de stembuscomputer

4 November gaat Amerika naar de stembus. Correctie: dan gaat bijna heel Amerika naar de stemcomputer. Inderdaad, dat ouderwetse ding dat wij allang hebben ingeruild voor het stembiljet en het rode potlood is in de VS nog springlevend. Verschil met de vroegere Nederlandse situatie is dat in de VS niet alleen veel verschillende merken stemcomputers functioneren, maar ook technisch sterk verschillende systemen. In het ene dsitrict stemt men via een aanraakscherm, in het andere worden papieren stembiljetten digitaal gescand. Het feit dat de counties de verkiezingen organiseren en niet de staten of de federale overheid maakt een en ander nog onoverzichtelijker.

Wat voor problemen levert dit op? Zijn de presidentsverkiezingen te manipuleren? Zijn er aanwijzingen dat dat in het verleden is gebeurd? Waarom leiden stemcomputers in de VS zo'n taai bestaan? Hoe kun je in een wereld mét stemcomputers toch redelijke garanties krijgen van een betrouwbare uitslag?

Over dit soort zaken gaat de voorlopig laatste uitzending van De Electronische Eeuw, met als gasten Rop Gonggrijp van Wijvertrouwenstemcomputersniet en internetjournalist Brenno de Winter.

Informatie over De e-Eeuw
Podcast1
Podcast2
Voor streaming: gebruik het venster 'Radio-archief' op de voorpagina van de BNR-site

De Electronische Eeuw wordt live uitgezonden op donderdag om 20:00 uur. Frequentie: Randstad 100.1 FM; zie voor andere regio's het venster 'Frequenties' links onderaan op bnr.nl.
Herhalingen: Vr 0:00 u, Za 15:00 en 20:30 u, Zo 6:00 en 15:30 u, Ma 5:00 u.