maandag, september 29, 2008

Mislukken ict-projecten zit in kleine lettertjes

Walradar, studiefinanciering, belastingdienst, stemcomputers, ov-chipkaart. Het zijn maar enkele van de mislukte ict-projecten bij de overheid. Niet alleen bij de overheid mislukken ict-projecten, maar als ze al niet vaker voorkomen dan lopen ze in elk geval meer in de gaten.

Hoe voorkom je dergelijke ict-ellende? Een van de sleutelfactoren heet: contractmanagement. Overeenkomsten bij ict-projecten moeten veel nauwkeuriger en duidelijker, en moeten niet alleen vastleggen wat het beoogde resultaat is maar vooral ook wat er gebeurt bij veranderende inzichten of omstandigheden. En niet te vergeten wie opdraait voor eventueel meerwerk.

'Personen moeten verantwoordelijk zijn, niet stuurgroepen,' aldus onze studiogast Harry Wagter, oud-hoogleraar CAD in de Bouwkunde, een van de oprichters van BrightHouse Management BV (projectmanagement) en tot voor kort voorzitter van IPMA-NL, de grootste vereniging op het gebied van projectmanagement ter wereld. De dingen die je moet doen om contractuele ellende te voorkomen zijn eenvoudig, maar niemand doet het, stelt Wagter.

Informatie over De e-Eeuw
Podcast1
Podcast2
Voor streaming: gebruik het venster 'Radio-archief' op de voorpagina van de BNR-site

De Electronische Eeuw wordt live uitgezonden op donderdag om 20:00 uur. Frequentie: Randstad 100.1 FM; zie voor andere regio's het venster 'Frequenties' links onderaan op bnr.nl.
Herhalingen: Vr 0:00 u, Za 15:00 en 20:30 u, Zo 6:00 en 15:30 u, Ma 5:00 u.