dinsdag, februari 20, 2007

22 februari: Yahoo Pipes, bouw je eigen zoekmachine

Kort geleden introduceerde Yahoo een opzienbarend nieuwtje: Yahoo Pipes. Dat is een dienst op het web waarmee internetters de ene website kunnen 'kruisen' met de andere. Bijvoorbeeld alle tekst uit een editie van de New York Times opgeven als zoekwoord bij de fotosite Flickr. Je kunt zien als een vorm van filteren, en dat kan met Pipes ook op een rechtstreekse manier. Bijvoorbeeld alle mp3's opvragen van een bepaalde band waarnaar wordt verwezen op del.icio.us (levert bij the Beatles leuke apocriefe liedjes op). Of alle piano's die op eBay worden aangeboden in een bepaald prijsbereik.

Pipes is heel bijzonder, al was het maar omdat iedereen ze zelf kan maken, omdat gemaakte pipes automatisch beschikbaar komen voor anderen, en omdat anderen vervolgens weer vrij zijn gevonden pipes te wijzigen, en zo weer nieuwe pipes te creƫren.

Wordt dit iets groots? Hoe kan Yahoo er geld mee verdienen? Pipes is niet los te zien van de strijd om de hegemonie tussen de zoekmachines op internet, dus zijn er al 'tegenzetten' van Google en/of Microsoft? Hoe zit het met het auteursrecht op de via een pipe aangeboden informatie, en hoe zit het trouwens met het auteursrecht op de pipes zelf? Vragen die dEE zal voorleggen aan internetondernemer Boris Veldhuijzen van Zanten en (onder voorbehoud) aan Google-kenner Henk van Ess. Ook zal dEE de heren vragen aan wat voor pipes ze zelf behoefte zouden hebben.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast