donderdag, oktober 13, 2005

Uitzending 6 oktober: Nieuwe dataverbindingen

Veel technieken in de ict die nu gemeengoed zijn, zijn ontstaan als instrument voor de wetenschap. Dat geldt bijvoorbeeld voor het world wide web zelf, dat is bedacht aan het instituut voor kernfysica CERN in Genève.

Het Nederlandse universitaire netwerk Surfnet speelt een leidende rol bij het ontwikkelen van de dataverbindingen van de toekomst. Daarbij zijn nieuwe technieken belangrijk: op dit moment worden de instituten met de grootste datahonger bevredigd via zogeheten 'lichtpaden'. Maar ook in zakelijk opzicht gaat Surfnet vernieuwend te werk. Surfnet huurt en exploiteert nu eigen glasvezels in plaats van capaciteit in te kopen op het netwerk van KPN.

Het beleid van Surfnet en de ontwikkelde technieken worden in De Electronische Eeuw toegelicht door Surfnet directeur Kees Neggers. Over de betekenis ervan voor de wetenschap en de mogelijkheden voor de toekomst geeft Jeff Templon uitleg, fysicus en leider van de Physics Data Processing Groep op het wetenschappelijke instituut NIKHEF in Amsterdam.

Onze correspondent in Rome, technisch-wetenschappelijk attaché Karel van Gorp, vertelt over inzet van de ict in de archeologie in de bakermat van de Europese beschaving.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast