dinsdag, augustus 30, 2005

Uitzending 1 september: Simpele, veilige pc

Wie heeft er geen problemen met de beveiliging van zijn pc? Wie zich daar nooit mee bezighoudt, heeft zulke problemen zeker. 'The rest of us' zwoegt met firewalls, het updaten van de antivirussoftware en met manieren om spyware buiten de deur te houden.

Deze week is de simPC geĆÆntroduceerd, een computer die niet beveiligd hoeft te worden. Voor zover nodig (eigenlijk alleen voor de spam) doet de leverancier dat; bescherming tegen virussen en spyware is niet nodig. Dat komt doordat het niet mogelijk is op deze pc iets te installeren - niets goedaardigs en niets kwaadaardigs. De essentiĆ«le functies, zoals tesktverwerken, internetten, mailen, chatten en digitale fotografie, zijn ingebouwd.

De prijs die de consument betaalt is: een minder flexibel apparaat. Een spelletje installeren, of een nieuwe versie van de MSN Messenger, dat is er niet bij. Ook cd's of dvd's branden is niet mogelijk. Minder computervaardige consumenten, bijvoorbeeld senioren, zullen deze veer graag laten voor een pc die geen kopzorgen geeft.

In deze uitzending geeft Rob Rooken, oprichter van simPC en eerder een van de bedenkers van de internet-faxservice Xoip, uitleg over zijn product.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast