maandag, juni 20, 2005

Uitzending 23 juni: Gratis mobiel bellen

In het businessmodel van mobiele telco's speelt de combinatie van toestellen en abonnementen een belangrijke rol. De mooiste mobieltjes bij de duurste abonnementen.
De meeste nieuwe toestellen van het moment hebben gprs, edge of umts, zodat ze mobiel kunnen internetten op een manier die bij de telco geld in het laatje brengt. De √°llermooiste mobieltjes hebben ook wifi, draadloos internet dat geen gebruik maakt van het netwerk van de mobiele provider.
Het is niet moeilijk op zo'n toestel software te installeren voor internettelefonie, bijvoorbeeld het populaire Skype. Daarmee wordt het mogelijk te bellen zonder dat het de mobiele provider een marginale cent oplevert.
De vraag is dus of mobiele providers kunnen voorkomen dat hun omzet wegvloeit naar prijsbrekers. Een ander vraag is hoe zakelijke gebruikers hiermee moeten omgaan. Veel bedrijven gaan toch al over op ip-telefonie en als de mobiele communicatie dezelfde weg gaat, biedt dat voordelen, niet alleen op het gebied van kosten maar ook bij het beheer.
Een en ander bespreekt dEE met Marcel Schaareman (Orange) en Marc Gommers, investeerder en ondernemer in de mobiele telecom.

In deze uitzending verder een bijdrage van onze correspondent in Silicon Valley, technisch-wetenschappelijk attaché Bart Sattler. Hij maakt melding van het nieuwe fenomeen place shifting: je eigen kabelabonnement gebruiken op een willekeurige plaats op aarde, met behulp van internet.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast