woensdag, juni 15, 2005

Uitzending 16 juni: De zombies komen

In mei heeft de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) een oproep gedaan aan internetproviders om maatregelen te nemen tegen zogeheten spamzombies. Spamzombies zijn door virussen of andere 'malware' besmette pc's, die onder controle staan van criminelen. De zombies zijn in de regel gewoon computers bij particulieren thuis, of bij bedrijven. Het initiatief van de FTC wordt door 26 landen gesteund. Voor Nederland is de Opta erbij betrokken. Deze 'waakhond voor de telecom' heeft ook de spambestrijding in zijn portefeuille.

De e-Eeuw vraagt zich af waarom de FTC aan internetproviders een centrale rol wil geven in de strijd tegen de zombies, en of er geen andere maatregelen mogelijk zijn. Te gast hiervoor zijn Danyel Molenaar, projectleider spamteam van de Opta, en Simon Hania, technisch directeur van internetprovider Xs4all.

Met hen bespreken we in een moeite door de laatste ontwikkeling in de zombificatie van de pc-wereld: cybercriminelen doseren steeds preciezer het aantal pc's dat ze besmetten. Daardoor blijven de gebruikte virusachtige programma's (Trojans) onbekend bij de antivirussoftware en zijn ze veel moeilijker te detecteren en te bestrijden.

En passant bespreken we met onze correspondent in Korea de rol die gaming in dat land heeft als professionele sport.


Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast