zaterdag, april 09, 2005

Uitzending 7 april: Service Pack 2 wordt doorgedrukt

Op 12 april is het 240 dagen geleden dat Microsoft kwam met Service Pack 2 voor Windows XP, een pakket aanvullingen en beveiligingsmaatregelen. De reden om daar de aandacht op te vestigen is dat op die datum het bedrijfsleven voor het blok wordt gezet: nu dat Service Pack installeren, of verder afzien van automatische updates voor Windows.

Service Pack 2 voert radicale maatregelen door in Windows, waardoor sommige programma's na installatie niet meer goed werken. Zo hebben veel particulieren problemen gehad met hun virusscanner of hun spelletjes.

Bedrijven die de automatische update van Windows gebruiken hebben van Microsoft een termijn van 240 dagen gekregen waarin ze Service Pack 2 konden 'tegenhouden', terwijl andere updates wel doorkwamen. Zo konden ze testen of SP2 zich verdroeg met de software die ze in gebruik hadden. Dinsdag 12 april is die termijn afgelopen en zal de automatische update SP2 installeren, tenzij een bedrijf de hele automatische updatefunctie uitzet.

Vogens onderzoeksbureau AssetMetrix is SP2 op nog geen kwart van de bedrijfscomputers geïnstalleerd. Zijn er bedrijven die nu in moeilijkheden komen? Zo ja, aan wie is dat te wijten? Wat kan er gebeuren als op een bedrijfssysteem na onvoldoende voorbereiding SP2 wordt neergezet? Wat zijn de gevolgen als bedrijven massaal de updatefunctie uitzetten? Wat zijn er voor alternatieven?

En we nemen poolshoogte in Taiwan, in een gesprek met technisch-wetenschappelijk attach├ę Erik Blomjous.

Gasten:
Ruud de Jonge, woordvoerder beveiliging Microsoft
Richard Jansen, projectleider Andarr Technologies, ICT-dienstverlener

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast