vrijdag, juni 03, 2005

Uitzending 9 juni: Europa is één telescoop

De Nederlandse stichting Astron, in 1949 opgericht om de Nederlandse sterrenkunde te ondersteunen, ontwikkelt een netwerk van sensoren, genaamd LOFAR, dat half Europa omspant en dat van nut zal zijn voor allerlei takken van wetenschap.

Het netwerk zal zich uitstrekken van Wales tot Polen en van midden-Frankrijk tot het zuiden van Zweden. Het bestaat uit sensoren voor trillingen, radiogolven, weerkundige gegevens, vocht en verschillende soorten vervuiling. De gegevens komen via glasvezels samen in een computer bij de Universiteit Groningen die eind april door minister Van der Hoeven in gebruik is gesteld en die op dit moment de snelste computer van Europa is. Bedrijven als IBM en KPN spelen een rol bij de bouw van het netwerk. Astron verwacht uitgebreide commerciële spinoff.

Het gebruik in de astronomie is bijzonder spectaculair. 25.000 antennes zullen samen een honderden kilometers grote radiotelescoop vormen die dank zij speciaal ontwikkelde software verschillende kanten tegelijk op kan kijken.

Over dit wetenschappelijke ict-kunststukje spreekt De Electronische Eeuw met Eugene de Geus, Algemeen Directeur Stichting LOFAR en Marco de Vos, Directeur R&D ASTRON. Tevens in deze uitzending een verslag van de op 9 juni geopende robotbeurs in Aichi, Japan.


Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast