maandag, augustus 01, 2005

Uitzending 11 augustus: XBRL

XBRL is een nieuwe standaard voor het aanbieden van digitale financiële informatie, waarmee het Nederlandse bedrijfsleven volgens het ministerie van Financiën 350 miljoen euro per jaar kan besparen. Dat komt doordat de uitwisseling van financiële gegevens ermee wordt vergemakkelijkt. Ondanks de vele regels kunnen de administratieve lasten worden verlicht; zo zal de jaarrekening electronisch kunnen worden gedeponeerd.

De komende tijd zal XBRL (de afkorting staat overigens voor eXtensible Business Reporting Language) worden ingevoerd, onder andere in het gegevensverkeer met de overheid, zoals aaangiftes voor de belasting. Dat zal overigens op vrijwillige basis gebeuren. Op dit moment lopen er proeven, georganiseerd door het Ministerie van Financiën. Grootschalige invoering staat op de rol voor eind 2006.

Hoe werkt XBRL? Wat zijn de voordelen? Hoe zijn de ervaringen in de proefnemingen tot nu toe? Gaat de burger er ook mee te maken krijgen? Vragen die dEE gaat voorleggen aan twee deskundige studiogasten.

CORRECTIE tov eerdere versie: in deze uitzending zal schaker-programmeur Richard Pijl berichten van het wereldkampioenschap Chess960 in Mainz, een vorm van schaken die onder andere door ex-wereldkampioen Bobby Fischer wordt voorgestaan. Pijls programma The Baron is in Mainz een van de deelnemers.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast