maandag, juli 25, 2005

Uitzending 28 juli: What the Hack

Deze week zendt dEE live uit vanaf het hackersfestival What the Hack in Liempde, waar computervirtuozen van alle continenten bij elkaar komen om van gedachten te wisselen, indruk op elkaar te maken, elkaars trucjes te leren, zich met elkaar te meten, de wereldvrede dichterbij te brengen en lekker te feesten.

De naam van het gebeuren verwijst naar hackers en hun activiteiten, maar dat betekent niet dat het een broeinest is van cybermisdaad. Van oudsher betekent 'hacking' wel het praktizeren van technische kunstjes, maar niet het criminele gebruik daarvan. In Nederland wordt sinds 1989 elke vier jaar zo'n evenement georganiseerd en er is nooit één wanklank geweest, of het moet zijn geweest over het weer of over busverbindingen. Dit jaar was de burgemeester van Boxtel aanvankelijk bang dat er verstoring van de orde dreigde, maar na protesten en verklarende tekst van de organisatie is de vergunning er toch gekomen.

dEE zal spreken met organisator Rop Gonggrijp, aartsvader van het hackerdom in Nederland en oprichter van internetprovider Xs4all, en daarnaast (onder voorbehoud) met Emmanuel Goldstein van het Amerikaanse hackersblad '2600' en Greg Newby, die betrokken is bij het digitale boekenproject Gutenberg.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast