woensdag, augustus 24, 2005

Uitzending 25 augustus: OS/2 alias eComStation

Tien jaar geleden, op 24 augustus 1995, werd Windows 95 gelanceerd, een grote sprong voorwaarts voor Microsoft na het gammele Windows 3.1. Daarmee kwam een einde aan een korte periode dat IBM de markt leek te domineren met het besturingssysteem OS/2. Het grote verschil tussen Windows 95 en Windows 3.1 winst in snelheid en stabiliteit. Maar OS/2 bood die voordelen al sinds oktober 1994.

Bijna een jaar lang werden bij winkels als Vobis en Escom nieuwe pc's verkocht met OS/2 erop (en een tegoedbon voor Windows 95 erbij). Uiteindelijk koos de consument voor Windows, en OS/2 verdween in de marge. En dat terwijl kenners het beoordelen als technisch veel beter dan Windows, of zelfs Linux.

Deze zomer heeft IBM besloten op termijn de productie en de ondersteuning voor OS/2 te beƫindigen. Maar het systeem leeft voort. Onder de naam EcomStation wordt het verkocht, en het wordt gebruikt door een kleine schare enthousiaste aanhangers. De Electronische Eeuw bespreekt vanavond de lotgevallen van OS/2 alias EcomStation met Gerrit Schoenmaker, voorzitter van de HCC-gebruikersgroep OS/2, en Menso de Jong, die EcomStation verkoopt bij zijn bedrijf Mensys.

Correspondent Paul op den Brouw in Washington meldt in deze uitzending dat Amerikaanse telefoonmaatschappijen hun adsl-netwerken niet meer hoeven openstellen voor andere internetproviders, een maatregel van de FCC die de concurrentieverhoudingen op hun kop zet.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast