dinsdag, september 20, 2005

Uitzending 22 september: Internetbetalen met Ideal

Op 3 oktober wordt in Nederland het nieuwe betaalsysteem Ideal in gebruik genomen. Dit systeem moet nadelen ondervangen van de betaalmethoden die nu op internet in gebruik zijn, zoals de creditcard, rembours, acceptgiro en eenmalige incasso. Met Ideal kan de consument aankopen doen op internet via het internet-bankiersysteem dat hij van zijn eigen bank gewend is. De verkoper krijgt boter bij de vis: het gekochte product is betaald voordat hij het gaat verzenden.

Ideal is ontwikkeld door drie van de grootste banken: Rabobank, Postbank en Abn-Amro. Het ziet ernaar uit dat andere banken binnenkort zullen volgen. Dan zijn er nog twee categorie├źn deelnemers nodig: de winkeliers en de consument. Winkeliers moeten overtuigd worden dat ze moeten deelnemen: als een webwinkel zich niet expliciet bij Ideal aansluit (en daar kosten voor betaalt) kan de consument daar niet met Ideal betalen. Consumenten moet overtuigd worden van de veiligheid van het systeem en massaal met Ideal betalen, dan kan de detailhandel andere betaalmethoden wellicht aan de dijk zetten.

Gaat dat lukken? Aan welke voorwaarden moet worden voldaan voor een succes van Ideal? Wie heeft er het meest bij te winnen? Om deze en dergelijke vragen te beantwoorden heeft De Electronische Eeuw Thea van Bommel uitgenodigd, voorzitter van de stuurgroep die de ontwikkeling van Ideal heeft geleid, en Wijnand Jongen, directeur van de branchevereniging Thuiswinkel.org.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast