maandag, september 12, 2005

Uitzending 15 september: De wet Sarbanes-Oxley

Vanaf 2006 moeten Europese bedrijven met een Amerikaanse beursnotering alsmede dochters van Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven voldoen aan de Wet Sarbanes-Oxley, kortweg Sox. Deze wet moet de juistheid van de verslaglegging van een bedrijf garanderen en fraude voorkomen. Aangezien de meeste financiƫle handelingen tegenwoordig een ict-component hebben, heeft 'Sox' grote invloed op het ict-beleid van een onderneming.

Wat is de invloed van Sox in Nederland? Wat kost al deze extra overhead? Zijn er ook baten? Is de wet doelmatig, dwz wordt het beoogde doel bereikt? Worden er geen andere belangrijke zaken verwaarloosd door de gedwongen aandacht voor door Sox voorgeschreven zaken? en zou een dergelijke wet de affaires rond Enron, Worldcom, Ahold of Barings hebben voorkomen?

De Electronsiche Eeuw bespreekt deze en dergelijke vragen met Peter Kornelisse, KPMG en Hans van der Meer, Microsoft. Daarnaast aandacht voor de Nederlandse finales van de World Cyber Games in Almere, waar finaleplaatsen zijn te verdienen voor de 'Games' in Singapore dit najaar. We spreken met wereldkampioen Halo II, Arthur Vankam.


Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast