dinsdag, april 18, 2006

Uitzending 20 april: Ajax

Wie wil tekstverwerken heeft geen tekstverwerker meer nodig. Spreadsheets kun je maken zonder Excel. Tekenen kun je op de pc met als enige software je browser. Nog even en je hoeft geen software meer te kopen of te installeren, en je kunt dezelfde software gebruiken vanaf Mac, pc of Linux, omdat alles op het web staat.

Webmail is natuurlijk een voorbeeld, en het is duidelijk dat Google de grote leverancier wil worden van websoftware, met de recente aankoop Writely, een tekstverwerker, en met de introductie van de digitale agenda Google Calendar. Maar de Amerikaanse internetondernemer Michael Robertson, miljonair dank zij mp3.com, probeert Google te tarten. Hij introduceert sinds begin april iedere week een webapplicatie: achtereenvolgens een tekstverwerker, een tekenprogramma en een spreadsheet. En hij koketteert met het begrip Ajax: Asynchronous JavaScript And XML, een manier om interactieve websites te ontwerpen.

dEE spreekt met Robertson zelf en daarnaast met Ajax-kenner Jonathan Stolk en met ict-journalist Brenno de Winter, over Robertson zelf, over Ajax en over de toekomst van software op het web.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast