Uitzending 2 maart: Google voor de rechter
Google weigert het Amerikaanse ministerie van Justitie inzage te geven van zijn database, en wordt nu voor de rechter gesleept. Deze week zijn de standpunten schriftelijk uitgewisseld. Justitie wil alle zoekopdrachten van één week zien, en een miljoen pagina's uit de index van Google. De bedoeling is, daarmee aan te tonen dat het filteren van websites niet werkt, en dat een omstreden antipornowet uit 1998 alsnog bekrachtigd moet worden.
Google weigert, omdat de privacy van zijn klanten - het publiek - in het geding zou zijn en omdat Googles bedrijfsgeheimen zo op straat zouden komen te liggen. Ook maakt Google bezwaar tegen de kosten die het moet maken om de gegevens te produceren. Microsoft, America Online en Yahoo! hebben aan het verzoek van de regering voldaan. Verweer van de regering: er wordt geen persoonlijke informatie opgevraagd, Google maakt niet duidelijk wat voor bedrijfsgeheimen worden geschonden, en het ophoesten van de gegevens kan moeilijk veel werk zijn.
Wie heeft er gelijk? Wat hebben Nederlanders te vrezen van deze kwestie? De Electronische Eeuw bespreekt dit met twee Googlologen: Henk van Ess van de aan zoekmachines gewijde website Voelspriet, en Nico van Eijk van het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam.
Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast
HB's column bij BNR
HB's columns download
HB's column Podcast
<< Home