donderdag, januari 05, 2006

Uitzending 5 januari: Wikipedia

Wikipedia is een van de succesvolste initiatieven op het web van de afgelopen vijf jaar. Deze internet-encyclopedie waar iedereen zijn kennis in kwijt kan, werd opgericht op 15 januari 2001 en op dit moment is alleen de Engelse versie al driemaal zo uitgebreid als de roemruchte Britannica. Voor veel scholieren is het dé bron om te raadplegen wanneer er een werkstuk moet worden gemaakt.

Maar de laatste weken verkeert Wikipedia in zwaar weer. Eerst bleek onder andere het artikel over Bill Gates kwalitatief onder de maat. Toen ontstond een affaire rond het biografische artikel over een voormalige assistent van de Kennedy's, die in de tekst werd beschuldigd van medeplichtigheid aan de aanslager op de gebroeders Kennedy. En ook bleek dat Jimmy Wales, een van de oprichters van Wikipedia, de verleiding niet had kunnen weerstaan in zijn eigen Wikipedia-biografie zijn rol wat mooier te maken. Tussendoor bleek overigens dat de teksten over wetenschappelijke onderwerpen in Wikipedia nauwelijks onderdeden voor die in de Britannica.

Wat is de waarde van Wikipedia? Gelden dezelfde maatstaven als voor papieren encyclopedie√ęn? Hoe voorkom je dat mensen de pagina's van deze encyclopedie gebruiken om hun vijanden te belasteren of zichzelf in het zonnetje te zetten? Deze en dergelijke vragen worden voorgelegd aan oprichter Jimmy Wales en aan twee Nederlanders: Walter van Kalken (Wikipedia) en wetenschapsjournalist Marcel Hulspas.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast