zondag, december 25, 2005

Uitzending 29 december: Zoeken in beeld

Zoeken is het terrein waar het gebeurt op het moment. Zoeken op het web, op de desktop, teksten, muziek, afbeeldingen, video.

Tot nu toe wordt alles gezocht aan de hand van tekst. Muziek aan de hand van titels, en namen van artiesten, en foto's aan de hand van bijschriften. Maar dat kan anders. De twee gasten in deze aflevering van dEE zijn gepromoveerd op alternatieve zoektechnieken. Egon van den Broek doet het met plaatjes aan de KUN, en Cees Snoek zit aan de UvA aan het Intelligent Systems Lab Amsterdam en zoekt video.

Van den Broeks methode analyseert de kleuren, vormen en texturen (structuur van oppervlakken) van een voorbeeldplaatje, waarna plaatjes met dezelfde kenmerken worden gezocht. De videozoekmethode van Snoek bestudeert naast de beelden van een clip ook het geluid en past daar tekstherkenning op toe. Door de informatie uit beeld en geluid slim te combineren, kan deze te effici├źnter naar het juiste item worden gezocht. Snoek zegt hierover in gesprek te zijn met ├źnter naar het juiste item worden gezocht. Snoek zegt hierover in gesprek te zijn met Yahoo!

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast