donderdag, november 10, 2005

Uitzending 10 november: Een ruimer jasje voor internet

Internet wordt te klein. Adressen van het type alshetechtnietanderskandannemenweweleenheellangadres.nl zijn altijd nog wel te verzinnen, maar het probleem is dat een dergelijk adres altijd moet verwijzen naar een twaalfcijferig zogeheten ip-adres (ip staat voor internet protocol). Nu steeds meer mensen en steeds meer apparaten per persoon op internet worden aangesloten, raken de ip-adressen op. Het huidige systeem kent 4,3 miljard ip-adressen, minder dan het aantal mensen op Aarde. Het is niet moeilijk voor te stellen dat op termijn niet genoeg is.

Een alternatief systeem is al gebruiksklaar. Heet het huidige systeem ip versie 4, het nieuwe heet ip versie 6. (Versie vijf is in de afgelopen jaren tussen de wal en het schip gevallen.) In ip versie 6 bestaat een adres uit acht keer vier cijfers. Dat leidt tot een onvoorstelbaar veelvoud van het aantal huidige mogelijkheden, waarmee elke zandkorrel en zelfs ieder atoom zijn eigen internetadres zou kunnen krijgen.

Sommige internetproviders zijn al bezig met de overstap. Iedereen met een internetaansluiting moet dat op den duur ook. Hoe doe je dat? Wanneer moet dat? Wat zijn de kosten? Wat gaat er mis als je te laat bent? Wat is de deadline? Daarover laten in De Electronische Eeuw twee experts hun licht schijnen: Erik Huizer, voorzitter van de ipv6 taskforce en Daniƫl Karrenberg van Ripe NCC, een organisatie die het adressensysteem op internet mede beheert.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast