maandag, oktober 31, 2005

Uitzending 3 november: De betrouwbaarheid van Google

Ze zijn onze gidsen op internet: zoekmachines in het algemeen en Google in het bijzonder. Hoe betrouwbaar zijn deze gidsen?

Met name Google bepaalt waar we de informatie gaan halen die we nodig hebben. Google heeft daarmee grote macht - hoe wordt die macht gebruikt? Bijvoorbeeld om bedrijven te straffen die proberen zichzelf omhoog te manipuleren in de zoekresultaten. Voor een bedrijf is het van levensbelang zo vaak mogelijk bij de eerste tien resultaten te komen en daarvoor kunnen allerhande trucs worden toegepast. En dan zijn er nog grapjassen die hun kennis van Google gebruiken om leuke en minder leuke grappen uit te halen om zoekresultaten te beïnvloeden.

Is Google, en zijn zoekmachines, ondanks deze effecten betrouwbaar genoeg? En wat valt er te ondernemen om de bruikbaarheid en betrouwbaarheid te verbeteren? De Electronische Eeuw laat deze vragen los op Nico van Eijk, hoogeleraar Media- en Telecommunicatierecht, en Henk van Ess, oprichter van de in zoekmachines gespecialiseerde website Voelspriet.

Verder nieuws over een conferentie deze week in de VS over 'Serious gaming.'

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast