dinsdag, november 29, 2005

Uitzending 1 december: De Xbox 360

Vanaf vrijdag 2 december is de Xbox 360 te koop, de nieuwe spelcomputer van Microsoft. De machine belooft spectaculaire beeldkwaliteit, beter gebruik van internet, integratie met het huisnetwerk, de tv en de video.

Bij de introductie in de VS, op 22 november, is gebleken dat gamers vechten om het nieuwe apparaat. Dat is het goede nieuws voor Microsoft. Op de korte termijn zijn er verschillende problemen te verwachten. Het lijkt zeker dat aan de vraag niet kan worden voldaan. Volgens de eerste berichten worden vier van de vijf belangstellenden teleurgesteld. Verder is het aantal beschikbare nieuwe spellen beperkt, en gaat het veelal om iets aangepaste oude spellen. De echte oude spellen voor de oorspronkelijke Xbox kunnen (nog) lang niet allemaal op het nieuwe toestel worden gespeeld. Op de lange termijn zal door de komst van de Xbox (en de komende nieuwe apparaten van Sony en Nintendo) de gaming-industrie een ander gezicht krijgen. Voorbeeld: het ontwikkelen van games wordt duurder, wat zowel de consumenten als de softwaremakers zullen merken. Ander voorbeeld: door het intensievere gebruik van internet zullen de businesmodellen veranderen.

In De Electronische Eeuw zullen Paul Naber, Country Manager voor de Xbox bij Microsoft, en Jan Meyroos, gamingjournalist, deze ontwikkelingen toelichten.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast