dinsdag, januari 31, 2006

Uitzending 2 februari: De Winterspelen

De Olympische Winterspelen staan voor de deur. Wat weinig sportliefhebbers zich straks zullen realiseren is, dat de Spelen haast meer een ict-project zijn geworden dan een sportevenement. Zeven van de elf hoofdsponsors van de Winterspelen zitten in de branche van de digitale techniek.

Computertechnologie zit in alle haarvaten van Turijn. Dat begint met het registreren van atleten, vrijwilligers en journalisten, gaat verder met informatievoorziening aan zulke groepen zodat ze hun werk kunnen doen, via alle electronica die nodig is voor het vastleggen en administreren van de uitslagen, tot en met de vrachtwagens vol techniek die te pas komen bij het maken van de televisiebeelden. De voorbereidingen zijn al jaren geleden begonnen. En, ongebruikelijk bij een ict-project: de deadline is keihard.

De Electronische Eeuw is in Turijn geweest om te praten met de mensen achter de servers en de kabels: vertegenwoordigers van hardwareleverancier Lenovo (bekend van het overnemen van de pc-divisie van IBM in 2005) systeemintegrator Atos Origin en natuurlijk televisiemaatschappij NBC. Al deze bedrijven zijn tevens sponsor en doen hun werk geheel of gedeeltelijk als bijdrage in natura. Ze vertellen over de nieuwe technieken van deze editie. Verrassend aspect: het mag van het IOC nog wel mooier, maar niet meer duurder.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast