dinsdag, april 11, 2006

Uitzending 13 april / De digitale hometrainer

Het wielrenseizoen is weer geopend. Dat betekent niet alleen dat er wedstrijden op de televisie zijn. Duizenden fietsliefhebbers zijn uit hun holen gekomen om rondjes door de polder te rijden, al dan niet ter voorbereiding op publieksversies van de grote wielerkoersen.

Maar het gedrag van de wielerfanaat zou in de nabij toekomst radicaal kunnen veranderen. In de winter hoeft de fiets niet meer stoffig te worden. Het trainen voor ritten in de bergen hoeft niet meer te bestaan uit vlakke tochten tegen de wind in. En dat dank zij ict.

Het Nederlandse bedrijf Tacx produceert een heel bijzondere hometrainer: gekoppeld aan een pc, op zo'n manier dat de trainende fietser op het scherm een video ziet van een echt wedstrijdparcours, bijvoorbeeld de Amstel Gold Race of de klim naar Alpe d'Huez. De snelheid waarmee de video wordt afgespeeld komt overeen met de snelheid die de fietser op de hometrainer ontwikkelt, en de weerstand van de rollenbank correspondeert met het stijgingspercentage ter plaatse. Zo kan een liefhebber het klimmen oefenen en bergritten verkennen, zonder op reis te gaan, en ook als de polder vol pekel ligt.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast