maandag, maart 06, 2006

Uitzending 9 maart: p2p tv

Peer to peer (p2p), het uitwisselen van bestanden tussen burgers op internet, is een doorn in het oog van de audio- en videoindustrie. Nederlandse onderzoekers lanceren deze maand een p2p-techniek die wél de goedkeuring van industriële grootmachten moet kunnen wegdragen.

De naam is Tribler - met Tribler kunnen bestanden worden gedeeld zoals dat bijvoorbeeld ook gaat met Bittorrent: gebruikers ontkomen er niet aan te delen wat ze zelf downloaden, en ze downloaden sneller naarmate ze meer delen. Maar Tribler maakt het ook mogelijk 'streaming' naar video te kijken, dus terwijl deze wordt gedownload. Je kunt vrienden aanwijzen, die je helpen downloaden wanneer ze hun verbinding zelf niet helemaal nodig hebben. Zo gaat de download nog sneller. En dat zijn nog maar een paar van de nieuwtjes in Tribler. Een heel belangrijke is verder dat anoniem downloaden niet mogelijk is. Daarmee willen de makers van Tribler illegaal gebruik tegengaan.

Tribler is gemaakt aan de TU Delft, die de technologie wil slijten aan het bedrijfsleven. Diverse omroepen hebben al interesse getoond. De Electronische Eeuw bestudeert deze nieuwe ster aan het firmament met Johan Pouwelse van de TU Delft, een van de makers, en met Erwin Blom, chef van de website van de VPRO.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast