dinsdag, juli 10, 2007

12 juli: Zaken in Second Life

Over de online virtuele wereld Second Life zijn de meningen verdeeld: de een vindt het een grote belofte, de ander ziet er helemaal niets in. Feit is dat er in dat 'spel' zaken worden gedaan (en niet alleen in Second Life trouwens) en dat daar een behoorlijke groei inzit.

Reden genoeg om je af te vragen hoe het zit met de juridische fundamenten voor transacties in zo'n virtuele omgeving. Zijn begrippen als 'eigendom', 'levering' en 'productaansprakelijkheid' wel gedefinieerd? Hoe zit het met rechten als auteursrecht en merkenrecht? OM maar te zwijgen van problemen als de identiteit van de tegenpartij, of de vraag in welk land je eventueel naar de rechter moet.

Drie juristen uit Groningen hebben zich hierover gebogen, met als resultaat een stuk gepubliceerd in Automatisering Gids. In deze aflevering van dEE vertellen twee van de drie, Marie-José Bonthuis en George Huitema, aan Herbert Blankesteijn over hun bevindingen. Die vergelijken we dan met de ervaringen van Danielle, alias Gwendolyn Kronsage, die zelf in Second Life zaken doet.


Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast