maandag, juni 04, 2007

7 juni: Requiem voor de belminuut

Voip, internetbellen dus, is zowel het schrikbeeld als de hoop van telecombedrijven. Kpn ziet de omzet van zijn vaste net inzakken, maar kan compenseren via nieuwe producten als internetplusbellen. Talrijke concurrenten vinden in voip (voice over internet protocol) een kans om een plaats te veroveren op de telefoniemarkt.

Iets dergelijks staat te gebeuren in de mobiele telefonie. Men neme een mobieltje met internetverbinding via bijvoorbeeld umts, software als Gizmo of Skype, en men kan de hele wereld bellen voor nog geen 2 ct. per minuut. Zoals nu steeds minder mensen van het vaste net van Kpn gebruikmaken, zo kun je je makkelijk voorstellen dat over een paar jaar een mobieltje alleen nog maar een data-abonnement nodig heeft, en dat de belminuut dood en begraven is, of in ieder geval bij een derde partij wordt gekocht.

In dEE deze week internetbellen voor gevorderden: Ferdinand Sennema, hoofdredacteur van het tijdschrift InCT, voipt vooral thuis via de vaste internetverbinding en via zijn laptop, en is wat dat betreft een 'high-end user'. Simon Hania, technisch directeur van Xs4all, experimenteert met de mogelijkheden van voip op het mobieltje. Belangrijkste bevinding: het werkt.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast