woensdag, juni 13, 2007

14 juni: Flash en Silverlight

Vorige week werd bekend dat een rechercheur een laptop is kwijtgeraakt. Het KLPD doet geen mededelingen over de informatie die op de laptop stond, wat het ergste doet vrezen. Vandaag vertellen we in de e-Eeuw hoe je op je laptop toegang kunt hebben tot alle data, zonder dat die data op de laptop staan.

Verder in deze aflevering:
Een van de grootste succesverhalen in het multimedia-tijdperk is Flash, een techniek ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Macromedia die door een acquisitie is terechtgekomen bij Adobe. Flash heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke standaard voor video (alle video's op YouTube), online games (vooral zogeheten 'browser based games' die in een browservenster worden gespeeld) en webadvertenties.

Daarmee is Flash een geduchte concurrent geworden voor de mediaspeler van Windows, ook al wordt de laatste bij iedere pc meegeleverd. Hoewel Adobe het voordeel van het monopolie op de desktop niet heeft, staat de Flash-speler toch op bijna iedere pc.

Om deze concurrentie het hoofd te bieden, heeft Microsoft een concurrent voor Flash in het leven geroepen: Silverlight. Silverlight staat centraal op de Remix 2007, een evenement voor ontwikkelaars en designers van websites dat deze week plaatsvindt in Amsterdam.

De Electronische Eeuw praat met Waldo Smeets van Adobe en met Ruud de Jonge van Microsoft over de eigenschappen en kansen van deze twee concurrerende technieken.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast