vrijdag, juni 22, 2007

21 juni: Lichtpaden

Donderdag 21 juni worden de winnaars bekend gemaakt van de 'lichtpadenwedstrijd' van het academische computernetwerk SURFnet en de onderzoeksorganisatie NWO. Wat is een lichtpadenwedstrijd? Een soort speurtocht?

Nee, een lichtpad is een verbinding via een glasvezelkabel, in feite de snelst mogelijke dataverbinding van het moment (1 tot 10 gigabit per seconde - 10 Gbps is een volle harddisk van 250 GB in een minuut of vijf). Een lichtpad is des te sneller omdat de verbinding niet, zoals gebruikelijk bij internetverbindingen, wordt gedeeld met andere gebruikers. Een lichtpad is een gereserveerd kanaal.

Lichtpaden zijn voor Nederland ontwikkeld door SURFnet en worden nog vooral gebruikt in de wetenschap, bijvoorbeeld door hoge-energiefysici. Er is zelfs al een centrale, Netherlight, een soort telefooncentrale voor lichtpaden, die internationale lichtpadverbindingen mogelijk maakt.

De wedstrijd van SURFnet en NWO is een wedstrijd voor onderzoekers: wie bedenkt het meest interessante onderzoek dat gebruik maakt van lichtpaden? In deze uitzending komen, behalve adjunct-directeur Erwin Bleumink van SURFnet, enkele winnaars aan het woord.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast