zondag, maart 11, 2007

15 maart: Fiber to the home

Hoe breedbandig kan breedband zijn? Miljoenen Nederlanders beschikken inmiddels over adsl of kabel, soms zelfs adsl2+, dat snel genoeg is voor doorgifte van hdtv (20 Mbps). Maar was ons niet ooit een Walhalla beloofd waarin elk huis een glasvezelaansluiting zou hebben? De capaciteit daarvan is nog vele malen groter dan die van de snelste koperdraad.

KPN verglaast zijn hele netwerk behalve die 'last mile' naar de voordeur. Maar andere bedrijven sluiten wél huishoudens aan op glasvezel. In deze Electronische Eeuw Martijn Visser van Reggefiber. Reggefiber en zusterbedrijven sluiten dit jaar tienduizenden woningen in het westen aan en voorzien ze van breedbanddiensten. Volgens een recent onderzoek van Stratix stijgt in 2007 het aantal woningen met glasvezel van ruim 100.000 tot bijna 400.000.

Wat ziet Reggefiber dat KPN niet ziet? Wat kun je met een glasvezelaansluiting dat je zónder niet kunt? Wat heb je nodig behalve dat glazen draadje? Kan ik voor mijn woning nu glasvezel bestellen? Deze en andere vragen legt dEE's Herbert Blankesteijn behalve aan Visser van Reggefiber ook voor aan Nicolaas Rauwenhoff van Nederland Breedbandland, een samenwerkingsverband van bedrijven dat breedband propageert. (Rauwenhoff is tevens vice-president van Lucent.)

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast