dinsdag, maart 06, 2007

8 maart: Wetenschappelijk publiceren zonder uitgevers

Wetenschappelijke tijdschriften zijn duur en worden duurder. Universiteitsbibliotheken proberen op abonnementen te bezuinigen. Daardoor verhogen de uitgevers de prijzen. Een vicieuze cirkel die al jaren aan de gang is. Wetenschappers proberen daaraan te ontkomen door online publicatiemedia op te zetten.

In januari passeerde de Nederlandse wetenschap de mijlpaal van 100.000 artikelen in 'open access' (via het web vrij toegankelijke databases). Aanleiding voor de e-Eeuw om te gaan praten met Lex Waaijers van Stichting Surf, het Nederlandse universitaire netwerk, met prof. Ton van Raan van het Centrum voor Wetenschap- en Technologiestudies CWTS en met Jan Velterop van de wetenschappelijke uitgeverij Springer.

Wat is op dit moment de betekenis van het onafhankelijk wetenschappelijk publiceren? Hoe groot is de groei? Voelen uitgeverijen zich bedreigd? Zijn er effecten op de gewraakte prijzen van abonnementen? Zullen de traditionele tijdschriften verdwijnen? En worden 'vrije' publicaties meegeteld in de metingen van de 'opbrengst' van een onderzoeker of vakgroep?

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast