donderdag, juli 13, 2006

Uitzending 20 juli: Virtualisatie

Als je veel computertaken hebt die beter van elkaar gescheiden kunnen blijven, kun je elke taak door een aparte computer laten doen. Dat kost een hoop computers, dus veel geld, ruimte en electrische energie, om maar te zwijgen van onderhoud.

Met de huidige stand van de techniek is het ook mogelijk in één fysieke machine een willekeurig aantal virtuele computers te maken, die precies even degelijk gescheiden van elkaar werken als aparte fysieke machines. Virtuele computers kunnen zelfs onderling, en met fysieke computers elders, een netwerk vormen. Binnen één fysieke computers kunnen pc's draaien met verschillende besturingssystemen, zoals Unix, Solaris, Linux en verschillende versies van Windows. Op deze manier kunnen fysieke computers veel efficiënter worden benut. Software voor 'virtual computing' wordt geleverd door onder andere VMware, Sun en Microsoft.

Over de mogelijkheden van 'virtual computing' raadpleegt dEE in deze aflevering Richard Garsthagen van marktleider VMWare en Hans Appel van Sun Nederland.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast