dinsdag, juni 06, 2006

Uitzending 8 juni: Iedereen schrijver!

Nederland telt een miljoen aspirant-schrijvers, publiceerde het Nipo in 1998. Onnodig te zeggen dat die niet allemaal aan de bak komen. Als ze al erin slagen een manuscript te schrijven, stuiten de meeste op onwillige uitgevers.

In het internetttijdperk is dat niet meer nodig. Iedereen die dat wil kan de auteur zijn van een echt Boek. Dat boek is te koop, ook al is er nog niet één exemplaar van gedrukt.

Met dank aan de onbegrensde mogelijkheden van internet. In de dagen van de hype, rond 2000, bestond de mogelijkheid al een tijdje en kan het weer, bij Lulu.com. Je uploadt je manuscript, vult wat formulieren in en je boek is te koop. Kosten van het 'uitgeefproces': bijna nul. Het boek wordt pas gedrukt (eigenlijk: geprint) en gedistribueerd (eigenlijk: verzonden aan de koper) op het moment dat er een bestelling plaatsvindt.

Op deze manier kunnen veel meer auteurs een kans krijgen, en gaan meer en misschien andere auteurs doorbreken. Wat betekent dat voor de traditionele uitgevers? In hoeverre voelen ze de concurrentie, in hoeverre kunnen zelf ook gebruikmaken van dergelijke technieken?

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast