Uitzending 1 juni: Nederland toptapper
In Nederland worden meer telefoons van overheidswege afgeluisterd dan in de Verenigde Staten. Dat is een van de opmerkelijke constateringen van Wim van de Pol in zijn boek Onder de Tap dat onlangs is verschenen. Van de Pol ziet als voornaamste probleem dat er geen toezicht is op het aftappen van telecommunicatie in Nederland, en plaatst vraagtekens bij de effectiviteit van het tappen. Justitie houdt vol zelf niet te weten hoeveel er wordt getapt.
Een prominent geval in Van de Pols boek is dat van de Turkse Koerd Baybasin, die in Nederland is veroordeeld tot levenslang voor het aanzetten tot moord, op grond van dubieuze telefoontaps.
Ook internettaps zijn een probleem. Begin mei heeft internetaanbieder Xs4all in een brief aan de Tweede Kamer gepleit voor meer controle op aftappen. Dit naar aanleiding van een rapport van EZ, waaruit is gebleken dat er veel misgaat bij internettaps. De Electronische Eeuw bespreekt een en ander met Wim van de Pol, de auteur van 'Onder de Tap' en met Simon Hania, technisch directeur van Xs4all.
Daarnaast in deze aflevering advocaat Remy Chavannes over het Cybercrime Verdrag en de Wet Computercriminaliteit II, die beide deze week door de Eerste Kamer zijn aangenomen.
Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast
HB's column bij BNR
HB's columns download
HB's column Podcast
<< Home