dinsdag, juni 13, 2006

Uitzending 15 juni: Tags, voors en tegens

Als je een bestand makkelijk wilt kunnen (terug)vinden, of als je wilt dat het makkelijk te vinden is voor anderen, hang je er een tag aan.

Tag? De eerste vertaling voor het woord 'tag' die zich opdringt, is 'label', maar dat is ook al een Engels woord. Voorbeelden dan maar. De informatie die verschijnt op het scherm van uw mp3-speler bij het afspelen van een nummer, is waarschijnlijk afkomstig van een tag. Webpagina's kennen al heel lang 'metatags', die in een reeks trefwoorden aangeven waarover de pagina gaat. Zoekmachines oriƫnteren zich daarop. En op websites als Flickr.com, waar je je eigen foto's kunt plaatsen, kun je deze ook voorzien van tags, ten gerieve van jezelf en je bezoekers.

Probleempje is alleen dat iedereen zijn eigen tags kan verzinnen en dat iedereen maar wat doet. De tag 'vakantie' zal niet gevonden worden wanneer iemand zoekt op 'vacantie', om maar wat te noemen.

De Electronische Eeuw zoekt de voors en tegens van tags met internetondernemer Max Roeleveld en internetjournalsit Erwin van der Zande, beide druk gebruiker van tags in hun dagelijkse werkzaamheden.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast