maandag, april 02, 2007

5 april: Robots en ethiek

In maart circuleerde op internet het bericht dat de overheid van Zuid-Korea opdracht had gegeven tot onderzoek naar ethiek in de robotica. Het zou erom gaan te voorkomen dat robots mensen kwaad doen, maar ook omgekeerd. Korea verwacht namelijk dat robots in de niet al te verre toekomst intelligent genoeg zijn om te kunnen lijden.

In december opperde een Brits overheidsrapport al de mogelijkheid dat robots ooit burgerrechten zouden krijgen. En sinds begin vorig jaar is er een Europees discussiestuk waarin als een mogelijke opvatting wordt genoemd dat robots een nieuwe soort vormen - wat uiteraard ethische consequenties zou hebben.

Wanneer is een machine een robot? Kun je ze zo maken dat ze tegenover mensen ethische regels in acht nemen? Is het denkbaar dat robots kunnen lijden? Moeten mensen daar wat mee? Welke plaats hebben in dit verband schietende robots op het slagveld en robots die voor mensen gevaarlijke taken uitvoeren, zoals het opruimen van explosieven?

Zulke vragen gaat dEE voorleggen aan Paul Ostendorf, die over deze en dergelijke zaken doceert aan de Academie voor Management, het postdoctorale instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast