maandag, maart 26, 2007

29 maart: Microsoft in digitale fotografie

Microsoft maakt zich op om een nieuw terrein te veroveren: de digitale fotografie. De gigant uit Redmond heeft een bestandsformaat voor digitale afbeeldingen ontwikkeld, hd photo, en schuift dit geleidelijk aan verder het speelveld op.

Uiteraard zit hd photo in Windows Vista, zodat op termijn iedere (thuis)computeraar bestanden in deze vorm kan lezen en opslaan. Hd photo wordt binnenkort door Microsoft als standaard voorgesteld bij een 'passende' internationale standaardenorganisatie. Om daarvoor een goede positie te verkrijgen heeft Microsoft al de licentievoorwaarden versoepeld voor bedrijven die hd photo willen gebruiken. Voor Adobe Photoshop is al een plugin ontwikkeld zodat ook dit veelgebruikte pakket met het formaat kan omgaan. Op deze manier probeert Microsoft de positie te ondergraven van jpeg, het op dit moment meest populaire beeldformaat.

Is er behoefte aan iets als hd photo? Is het een goede manier om beelden op te slaan? Waarin verschilt het van het veelgebruikte jpg-formaat, dat kant-en-klaar uit veel digitale camera's komt? Wat voor macht krijgt Microsoft als hd photo het dominerende bestandsformaat wordt voor digitale foto's? Hoe redelijk zijn de voorwaarden waaronder MS het ter beschikking stelt? Is er kans dat jpg wordt verdreven? Wat betekent dit voor makers van camera's en software, en natuurlijk voor fotografen? Deze vragen stelt dEE aan twee verwoede digitale fotografen met ict-achtergrond, Ferdinand Sennema, ict-journalist en voormalig hoofdredacteur van PCM en Computable, en Jan Terpstra, die 27 jaar IBM-er was en nu werkt bij Logica CMG.


Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast