maandag, oktober 30, 2006

2 november: Omheinde mobiele sites

Al meer dan zeven jaar heeft Nederland mobiel internet en het komt maar niet van de grond. Is het te duur? Te ingewikkeld? Zijn de toestellen niet geschikt? Vinden mensen mobiel mailen of surfen (of betalen) niet interessant? Of is er iets anders aan de hand?

Het initiatief voor Open Mobiel Internet (OMI) wijst naar de 'walled gardens' die mobiele providers hebben opgericht: afgebakende gebiedjes met e-mail, nieuws, verkeersinformatie, wat filmpjes en ringtones en andere licht verteerbare elementen. Deze eigen site wordt voorgeprogrammeerd in de mobieltjes die met de eigen abonnementen worden verkocht. Zo heeft KPN i-mode en Vodafone heeft Vodafone Live. Het wordt de consument niet makkelijk gemaakt daarbuiten te komen en mede daardoor schiet het niet op met het mobiele internet, meent OMI. De walled gardens moeten verdwijnen.

Is dat terecht? Of zijn er andere oorzaken? Wordt het zonder walled gardens misschien alleen maar moeilijker? Deze vragen bespreekt dEE met Paul Brackel van OMI, Mark de Buck van Vodafone en Andreas Tan van de Mobiel Internet gebruikersgroep van computerclub HCC.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast