24 jan: OpenID, een beter paspoort dan Passport
Het web kent veel sites waar je alleen na inloggen gebruik van kunt maken. Dat moet voor iedere site apart, in principe zelfs met steeds een andere combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord. Waarom is het niet mogelijk voor alle websites dezelfde gebruikersnaam en hetzelfde wachtwoord te hebben? Waarom is het niet mogelijk in één keer in te loggen voor het hele web?
Microsoft heeft een keer geprobeerd zoiets van de grond te krijgen, in de vorm van een dienst 'Passport'. Als je wilde kon je er zelfs voor zorgen dat een site waar je iets wilde bestellen op voorhand je creditcardnummer en je adres wist, op grond van je Passport-inloggegevens. Omdat onvoldoende websites meededen en onvoldoende consumenten er gebruik van maakten, is Passport mislukt. Er was geen vertrouwen dat zulke gegevens in goede handen waren bij een particulier bedrijf. Er is een alternatief bedacht door Sun in de vorm van 'Liberty Alliance, maar ook dat heeft niet geleid tot een bruikbaar resultaat.
De laatste tijd is een nieuw alternatief aan een opvallende opmars bezig: OpenID. Dit is een open standaard die min of meer spontaan is ontstaan uit de inlog van de weblogdienst LiveJournal. Aangezien het een open standaard is kan iedere site er gebruik van maken zonder verplichtingen. Recentelijk hebben onder andere Google en Yahoo besloten eraan mee te doen. Het aantal aangesloten sites stijgt met 5% per maand. Dat zijn groeicijfers die meestal leiden tot een 'blijvertje' op het web.
De e-Eeuw praat deze week met Chris Obdam, die een Nederlandse OpenID-server beheert en met Ton Verschuren, die jarenlang bij Surfnet aan identity management gewerkt heeft en sinds kort voor zichzelf werkt.
Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast
<< Home