dinsdag, januari 15, 2008

17 jan: De $100 laptop

In januari 2005 presenteerde Nicholas Negroponte van het MIT in Boston zijn idee van een laptop van 100 dollar, die op grote schaal uitgereikt zou kunnen worden aan kinderen in de Derde Wereld. Het initiatief staat bekend als 'One Laptop Per Child', oftewel OLPC.

Het heeft langer geduurd dan verwacht, en meer gekost dan verwacht, maar de laptop van 188 dollar is er nu, hij wordt geproduceerd en uitgedeeld, zij het ook op minder grote schaal dan verwacht. Negroponte zal er gemengde gevoelens over hebben: zijn idee is zo invloedrijk geweest dat er andere initiatieven zijn ontstaan, bijvoorbeeld van Intel in de vorm van de Classmate pc, die het zijne nu beconcurreren. Er is verdere neerwaartse druk op de prijzen van laptops nu hij heeft laten zien hoe goedkoop het kan.

In Nederland is inmiddels een groep enthousiastelingen die onder andere software ontwikkelt voor de 100 dollar laptop (want zo blijven we hem maar noemen). We bespreken een werkend exemplaar in de studio. Wat maakt dit apparaat speciaal, wat voor bijzondere technieken zitten erin?
Wat voor software zit er standaard in? Wat voor software gaan de Nederlandse betrokkenen ontwikkelen?

Verder zit de e-Eeuw met de volgende vragen:
- Zijn er genoeg internetverbindingen in de Derde Wereld?
- De software die hiervoor wordt gemaakt, hoe moeten de gebruikertjes die krijgen?
- Hoe zit het met de veiligheid? Moeten we speciale virussen hiervoor verwachten?
- Zijn er 'daar' wel leraren die er verstand van hebben?
- Hoe zit het met defecten? Waar laat je zo'n ding repareren in Kameroen?

Antwoorden moeten komen van Sabine Hengeveld, Bastiaan Bakker en Reinier Heeres, alledrie betrokken bij het Nederlandse 'grassroots' OLPC-initiatief.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast