maandag, april 16, 2007

19 april: Mag Second Life op het bedrijfsnetwerk?

Na de eerste hosannaverhalen over Second Life is de betekenis ervan wat gerelativeerd door berekeningen van het werkelijk aantal gebruikers: in plaats van in de miljoenen loopt dat in de tienduizenden. Dat neemt niet weg dat de groei onverminderd is en dat een miljoenenpubliek van feitelijke, betalende, gelijktijdige gebruikers over twee of drie jaar realiteit kan zijn.

Een ander onmiskenbaar feit is dat bedrijven actief experimenteren met Second Life. De lijst is intussen eindeloos en omvat autobedrijven, overheden en niet in de laatste plaats ict-bedrijven. En hier wordt het pikant, want waar het ene ict-bedrijf waarschuwt Second Life buiten de deur te houden omdat het op het netwerk een veiligheidsrisico is, propageert het andere ict-bedrijf datzelfde Second Life als verkoopkanaal, pr- of opleidingsinstrument. Antivirusbedrijf Sophos heeft bijvoorbeeld in de in april uitgekomen nieuwe versie van zijn product een knopje toegevoegd om SL-verkeer te blokkeren.

Hoe kun je als bedrijf verantwoord met SL experimenteren als dat niet strookt met de veiligheid op je eigen netwerk? Hoe kun je serieus een SL-omgeving aan de wereld aanbieden als dat die wereld dwingt onveilige software te gebruiken?

Interessante stof voor een discussie, waarvoor dEE vertegenwoordigers uitnodigt van Logica CMG, dat activiteiten ontplooit op SL, en van het securitybedrijf Pine, dat bedenkingen heeft tegen SL.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast