maandag, september 11, 2006

14 september: 15 jaar Linux

Deze week is het besturingssysteem Linux vijftien jaar oud. Het zoveelste jubileum, na (onder andere) 10 jaar Flash, 15 jaar Web, 20 jaar .nl, 25 jaar pc en 50 jaar harddisk.

Wat is dat toch met Linux? Eind jaren '90 zou het systeem, ontworpen door de Fin Linus Torvalds en bij elkaar geprogrammeerd door vrijwilligers volgens het open-source-principe, Windows en Micosoft wel even wegblazen. Dat lukte niet meteen omdat het nog schortte aan gebruiksvriendelijkheid. Ook deed apparatuur als printers en geluidskaarten het vaker niet dan wel.

Dat is allemaal verbeterd en er is al vaak geschreven dat Linux nu 'klaar is voor de desktop'. Maar dat is niet de mening van Dirk-Peter van Leeuwen, regional director voor Centraal-Europa en de Benelux van Linuxbedrijf Red Hat. En dat terwijl Red Hat zo hard groeit dat Van Leeuwen niet eens al zijn vacatures vervuld krijgt.

In deze aflevering van De Electronische Eeuw praat Dirk-Peter van Leeuwen over vijftien jaar Linux, waarom het 'alternatief voor Windows' niet doorbreekt maar tóch succesvol is.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast