donderdag, augustus 31, 2006

31 augustus: voetangels en klemmen van rfid

Vanaf deze week bevatten nieuwe Nederlandse paspoorten een zogeheten rfid-chip, een op afstand uitleesbaar stukje electronica met daarop in eerste instantie een digitale versie van de foto in het paspoort. Rfid-chips (radio frequency identification) gaan op grote schaal in de samenleving worden gebruikt, voor het herkennen van goederen, dieren en mensen. Gele oormerken van koeien bevatten ook rfid-chips.

Er zitten grote voordelen aan het gebruik van rfid; zo kunnen ze vervoer efficiëntere maken en voorraadbeheer stroomlijnen. Nadelen zijn er bijvoorbeeld in de privacysfeer. Tegenstanders van het huidige nieuwe paspoort hebben laten zien dat het ook door onbevoegden kan worden uitgelezen. Onderzoekers aan de Vrije Universiteit aan de andere kant hebben een apparaatje ontwikkeld, de Rfid Guardian, dat rfid-chips in de buurt kan verbergen, of juist kan simuleren dat ze er wél zijn.

In De Electronische Eeuw zullen Melanie Rieback van de VU en Bart Schermer van het Rfid-platform debatteren over de voordelen en risico's van rfid en over de gebruiksmogelijkheden van de Rfid Guardian.

Verder Frans Versteeg van IBM over het 50-jarig jubileum van De Harde Schijf.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast