dinsdag, december 04, 2007

6-12: Ip-adressen raken op, of niet?

De adressen op internet raken op, klaagde en paar weken geleden een van de aartsvaders van internet, Vint Cerf. Hij had het over de ip-adressen, getallen van maximaal twaalf cijfers die voor iedere computer (althans voor iedere internetaansluiting dienen als een soort nummerbord op de elektronische snelweg. Gewone gebruikers merken van deze adressen meestal niet veel, omdat ze met de mantel der mooie domeinnamen worden bedekt.

Maar met twaalf cijfers (het is even rekenen omdat elk groepje van drie niet verder gaat dan 255) ben je na ruim vier miljard adressen uitgepraat. Daarmee heb je dus niet eens één adres per wereldbewoner, en dan heb je het dus niet eens over mobieltjes, bedrijven, geldautomaten, bushokjes, of over de verwachting dat koelkasten, auto's en noem maar op ook adressen nodig zullen hebben.

Aan de andere kant iets meer dan twee jaar geleden klonk deze noodkreet ook al in De Electronische Eeuw en we leven nog steeds. Hoe serieus moeten we dit nemen? Veel huizen hebben verschillende pc's op één ip-nummer, dus wat is het probleem?

Gasten: Simon Hania, Xs4all, Erik Huizer, (NOB/Universiteit Twente) en Jos Vrancken, TU Delft.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast