maandag, november 05, 2007

8 nov: Intel viert verjaardag transistor met nieuwe processor

De transistor wordt 60 jaar! Eind 1947 wisten de Amerikanen Shockley, Bardeen en Brattain de eerste werkende transistor te construeren - werk waarvoor ze in 1956 de Nobelprijs voor de Natuurkunde ontvingen. Alsof Intel dit luister wil bijzetten lanceert het bedrijf in de week volgend op deze uitzending zijn nieuwe processor, waarin 800 miljoen transistors op elkaar zijn geperst.

In deze uitzending staan we stil bij de geschiedenis maar kijken we vooral naar de toekomst. Welke kant gaat het op met de op de transistor gebaseerde industrie? Waarvoor hebben we nóg krachtiger processors nodig? Moet het nóg kleiner? En als het kleiner moet, hóe moet dat dan? Wat zijn daarbij de technische horden die moeten worden genomen? De grenzen daarvan lijken in zicht. Zelfs de uitvinder van de Wet van Moore ('Het aantal transistors op een chip verdubbelt elke twee jaar'), Intel-oprichter Gordon Moore, ziet er een einde aan komen, al noemde hij in een recente spreekbeurt nog een geruststellende termijn van 15 jaar.

De e-Eeuw raadpleegt in deze aflevering prof.dr. Kees Beenakker, directeur van het instituut Dimes van de TU Delft, waar nieuwe toepassingen van micro-electronica worden ontwikkeld, en Henk van den Eeckhout, Consumer Manager voor Intel Noord-Europa.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast