woensdag, oktober 17, 2007

18 okt: Verrassingen van het auteursrecht

Terwijl links en rechts nieuwe muziekwinkels worden geopend die muziek zonder kopieerbescherming verkopen (bijvoorbeeld bij Amazon), de stand in de juridische gevechten tussen de muziekindustrie en de alleenstaande moeders inmiddels 1-1 is en beroemde acts de platenmaatschappijen in de steek laten (zoals Radiohead), signaleert De e-Eeuw twee opmerkelijke ontwikkelingen.

In Canada is een rapport verschenen dat waarschuwt voor schending van de privacy van consumenten door door kopieerbescherming (digitaal rechtenbeheer, drm) van muziek. Over de betekenis hiervan voor Nederland zal Menno Weij van advocatenkantoor SOLV zijn licht laten schijnen.

Hier en daar gaat het mis met de licenties van Creative Commons, de alternatieve manier voor auteurs om de rechten op hun werk te beheren. Zo gebruikte Virgin foto's van particulieren die op Flickr stonden in advertenties. Deze foto's waren vrijgegeven voor commercieel gebruik, maar sommige van de makers waren er blijkbaar niet op verdacht dat ze hun werk konden terugvinden in een reclamecampagne van een groot bedrijf. En de weblog BoingBoing publiceerde een stuk van science-fictionschrijfster Ursula K. Le Guin en hing daar ten onrechte een CC-licentie aan. Ook bleef niet zonder gevolgen. Paul Keller komt deze zaken in dEE toelichten.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast