dinsdag, augustus 14, 2007

16 augustus: ICT en CO2

In een tijd dat zuinig zijn met energie weer telt, is ict een paradox. Ict moet alles efficiƫnter laten werken, maar blijkt een slokop van formaat als het om elektra gaat. Naar verluidt gaat 5% van al ons gebruik van energie op aan zaken die met ict te maken hebben: niet alleen de pc's die iedereen maar laat aanstaan, ook bijvoorbeeld serverparken, waar zelden iets uitstaat en waar de warmteproductie van de apparatuur zo groot is, dat er krachtige airco nodig is die zelf een bijdrage van betekenis levert aan de stroomrekening.

dEE praat deze week met vertegenwoordigers van drie grote ict-bedrijven, die ieder hun eigen invalshoek hebben. Sun heeft zich altijd verzet tegen de 'Wintel ruimteverwarming', met andere woorden tegen het pc-model van Microsoft en Intel. IBM zet zich de laatste tijd in voor groenere datacenters en propageert al enige tijd Linux, een alternatief voor Windows met als een van de voordelen dat een pc minder electriciteit gaat gebruiken. HP is nog ferm geworteld in het pc-model maar werkt ook actief aan een zuiniger ict, onder andere door efficiƫntere grootschalige opslagtechnieken.

Gasten zijn: John Post, Technisch leider IBM Benelux, Frank Lenderink, HP's environmental manager en Hans Appel, CTO Sun Nederland.
Vragen onder andere: Waar valt in de ict de meeste winst te halen? Naar laptops? Pc's minder vaak aan? Concentreren op serverparken, storage? Consumentensector of bedrijfsleven? Linux, Apple? Network computing ipv 'Wintel space heaters'?
Betekent het kijken naar CO2-problematiek niet het verwaarlozen van andere issues, bv schadelijke stoffen in electronica en recycling?
En wat is het Climate Savers Computing Initiative waarbij HP en IBM betrokken zijn?

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast