dinsdag, augustus 28, 2007

30 augustus: Trollen en reputatiemanagement

De e-Eeuw kan zijn twee gasten van vanavond dubbel gebruiken. Henk van Ess, bij de e-Eeuw bekend als Googloloog, en webprogrammeur Joost de Valk zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het programma 'Cave Your Trolls', dat onruststokers buiten discussies op internet moet houden.

Het gaat om zogeheten trollen, elementen die fora, nieuwsgroepen en weblogs totaal kunnen verzieken door op een extreem vervelende manier deel te nemen: extreme standpunten verkondigen, zeer frequent posten, reageren op de eigen postings onder verschillende namen. Cave Your Trolls lost dit op elegante maar niet geheel onomstreden wijze op.

Verder komen Van Ess en De Valk praten over Online Reputation Management en Search Engine Reputation Management, technieken waarmee bedrijven hun reputatie op internet proberen te beïnvloeden. Deze technieken zijn familie van het 'optimaliseren' van websites, zodat een website zo hoog mogelijk in de resultaten van Google komt, en zijn er in zeker zin het tegenovergestelde van: men probeert bepaalde publicaties van anderen zo láág mogelijk te krijgen. Ook deze technieken zijn omstreden. Joost de Valk past ze met zijn bedrijf actief toe.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast