woensdag, december 13, 2006

14 december: Gemeenten in het geweer

Eind 2002 heeft de Tweede Kamer unaniem een historische motie aangenomen: de motie-Vendrik, die aandrong op het gebruik van software met open standaarden. Een einde dus aan standaarden die het eigendom zijn van een bepaald bedrijf, zoals de bestandsvormen van Microsoft Office. De regering beloofde dat het uiterlijk in 2006 zover zou zijn.

2006 is bijna voorbij en er is op dit gebied weinig gebeurd, zoals ook Vendrik (GL) zelf vaststelt in een interview met Automatisering Gids. Inmiddels hebben acht grote gemeenten zich verenigd om een einde te maken aan de afhankelijkheid van software van grote leveranciers.

Donderdag de 14e is er bovendien een symposium over het onderwerp 'Open source software bij de overheid', georganiseerd doort OSOSS, het programma open standaarden en open source software voor de overheid.

dEE wil weten waarom de motie-Vendrik zo weinig heeft opgeleverd en of het er nog van komt. Daarvoor maken hun opwachting Janwillem Broekema van OSOSS, Valentijn Sessink van Holland Open en als de formatiebesprekingen het toelaten Kees Vendrik zelf.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast